Alumnus Henk Sierksma: "van slim naar wijs"

Henk Sierksma heeft in 2013 zijn Executive MBA afgerond. Als manager Procurement Integration voor Ahold Delhaize is Henk dagelijks bezig met verbinden en realiseren. Hij creëert een platform waarin leveranciers optimaal kunnen werken binnen de winkelketens van Ahold Delhaize. “Hierin samen succesvol zijn, waarbij het belang van onze klant voorop staat is mijn dagelijkse uitdaging”, zegt Henk.
Waarom heb je een Executive MBA gedaan?
Vanuit mijn afgeronde Leergang Bedrijfskunde aan de KVK te Amsterdam, werd ik in contact gebracht met TSM. De uitgangspunten van leren door praktijk en theorie te verbinden beviel mij zeer goed vanuit de leergang. De uitgangspunten van deze Executive MBA sloten aan bij mijn verdere verbreding en leerbehoefte. Verder leren en ontdekken in duurzaamheid, lange termijn denken versus korte termijn realiseren, leiderschapsontwikkeling en verbinding maken met de omgeving. Bij mijn werkgever was TSM geen preferred supplier. Toch heb ik ervoor gekozen juiste deze Executive MBA te gaan doen. Met name de focus op leiderschap, innovatie en duurzaamheid sprak mij aan. Na overleg met Ahold destijds ook support gekregen voor het volgen van deze Executive MBA.
Waar werk je en wat doe je in je huidige functie? En waar zit voor jou de uitdaging?
Ik werk binnen Ahold Delhaize en ben momenteel verantwoordelijk voor het samenbrengen van de inkoopactiviteiten met de belangrijke leveranciers van Ahold en Delhaize. Dit naar aanleiding van de fusie juli jl. Een platform creëren waarin onze leveranciers optimaal kunnen werken binnen onze winkelketens om daarmee samen succesvol te zijn in het belang van onze klant is ons speerpunt en mijn dagelijkse uitdaging. Mijn afstudeeronderzoek dat ik voor de executive MBA heb gedaan – preferred customer of suppliers – is zeer relevant in deze job. Dagelijks maak ik de verbinding tussen het preferred customer denken en business keuzes maken voor Ahold Delhaize.
Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd tijdens de MBA?
Door het volgen van de Executive MBA ben ik mijn persoonlijke effectiviteit en de eigen organisatie gaan bekijken door een andere bril, de TSM bril: theorie en ervaringen van de Executive MBA toepassen op je eigen werkomgeving vond ik een fantastische ervaring. Vooral vanuit de verschillende modules leer je veel over jezelf, de organisatie waarin je werkt en krijg je veel inzicht in de organisaties van medestudenten. De energie uit de verkregen inzichten maakte ook dat mijn carrière een versnelling kon krijgen binnen Ahold.
Wat zie je terug in jouw dagelijks handelen wat je vanuit de MBA hebt geleerd?
Vanuit verschillende invalshoeken naar ontwikkelingen en uitdagingen kijken. Vanuit deze analyse doorpakken naar een plan vanuit de omgeving (mensen). Ook met het realiseren van een plan met eigenaarschap van de omgeving (verbonden) ben ik dagelijks mee bezig. De MBA heeft mij geleerd te verbinden en te realiseren.
Hoe heb je je in de loop der jaren ontwikkeld?
Een thema voor mij persoonlijk was van slim naar wijs. Hoe breng ik meer senioriteit in mijn denken en doen. Met de basis gelegd tijdens de Executive MBA kon deze ontwikkeling continu doorgaan en krijg ik inmiddels als feedback vanuit mijn omgeving dat ik senior en wijze beslissingen maak. Erg gaaf dat mijn eigen fundament, als gecreëerd tijdens de opleiding, zich nog altijd doorontwikkeld. Daarnaast maak ik mijn huidige baan binnen Ahold Delhaize (na fusie) keuzes in assortiment die soms wel heel NL of groter aangaan. Dit vraagt een mate van zelfstandigheid, inlevingsvermogen, maatschappelijk bewustzijn. Juist al deze brede onderdelen van de beslisboom heb ik leren samenbrengen vanuit de MBA, waar je ook brede dynamiek tot een geheel hebt leren brengen.
Wat heeft de MBA je gebracht als je kijkt waar je nu staat?
De MBA heeft mij een senior manager gemaakt met impact voor mens (consument), milieu en resultaat voor Ahold Delhaize. Duurzaam ondernemen is een drijfveer die zorgt voor een heerlijke werkflow waar ik nu in zit. Ik sta in mijn kracht door zelfbewustzijn en werk in een omgeving die aansluit bij mijn persoonlijke waarden. De Executive MBA heeft mij ook bewuster gemaakt van balans tussen carrière maken en een goede vader/echtgenoot zijn met een fitte body/mind.
Welke doelen stel je jezelf op dit moment?
Ik heb een aantal belangrijke doelstellingen: doen waar je goed in bent is er een. Met positieve energie proberen dagelijks beter te zijn. Met impact voor mens en maatschappij. Maar ook met resultaat voor de onderneming. Dit ‘hand in hand’ denken én doen is mijn doelstelling. Daarnaast heb ik ook in mijn privé omgeving een: veel tijd en aandacht voor kids (Nout en Tobias) en familie is belangrijk voor mij.
Wat betekent duurzame innovatie voor jou?
Duurzame innovatie is direct verbonden met mijn dagelijkse werk. Samen met leveranciers spelen wij in op de behoefte vanuit consumenten om producten lekkerder en gezonder te maken. Zo zijn wij binnen Ahold Delhaize nadrukkelijk bezig met gezond eten en met nieuwe concepten. Echt ondernemen, I love it! Enerzijds vanuit de consumenten behoefte anderzijds omdat het ons streven is. Duurzaam ondernemen en daarmee onderscheidend zijn in deze competitieve markt.
Henk in het kort
Wat was het jaar van afstuderen: 2013, TSM49
Wat is je huidige functie: Procurement Integration Ahold Delhaize
Wat is je passie: Duurzaam ondernemen met impact en resultaat
Favoriete muziek: Vooral divers. Net wat past bij de setting of mood
Favoriet boek: Mandela, over liefde, leven en leiderschap
Jouw motto: Winnaars een plan, verliezers een excuus
Inspiratie(bron): Sport, quality time thuis, social communities en succes

Gepubliceerd: 26 oktober 2016

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.