Actuele praktijkvoorbeelden zijn key

Door Jeroen Sempel, kerndocent Financieel Management.

Ik hoor vaak van deelnemers dat ze de bedrijfseconomische literatuur saai en onbegrijpelijk vinden. Daar hebben ze groot gelijk in. Tenminste, als je een paginalange uitleg van de wet op de jaarrekening aan het lezen bent, of probeert te doorgronden wat al die variabelen in de hefboomformule betekenen. En waarom dat kasstroomoverzicht nodeloos ingewikkeld lijkt.

Als je start in de praktijk dan wordt het ineens anders. Als je probeert te doorgronden hoeveel Gilde Buy Out Partners voor TenCate heeft betaald dan wordt het ineens een stuk interessanter. Klopt het dat ze 17 keer de netto winst hebben betaald voor TenCate? Is dat niet veel voor een bedrijf dat in de afgelopen vijf jaar weinig groei heeft gerealiseerd? En hoe kan het dan dat zoveel aandeelhouders moord en brand schreeuwden over een dumpprijs? Als je hier grip op probeert te krijgen dan blijken de modellen uit de boeken ineens heel concreet en handig. Dan lopen de discussies in de klas ineens hoog op. En wordt de wet op de jaarrekening aangehaald om de klasgenoten te overtuigen dat de gepubliceerde netto winst eigenlijk een correctie verdient.

Bijna ieder seminar beginnen we met het laatste nieuws. Het overnamegevecht rondom TenCate. De koersexplosies en -implosies van Fugro. De kostenoverschrijdingen van trotse Nederlandse projecten als de Noord/Zuidlijn. Uiteraard zijn er ook taboes: medesupporters van FC Twente worden door de docent gespaard. Een favoriet onderwerp van veel deelnemers is “behaverial economics”. Waarom worden veel beslissingen zo emotioneel genomen? Als je het eenmaal doorhebt, dan zie je overal mental accounting. Excuses voor de Engelse begrippen, maar dat valt bij dit vak niet te vermijden.

De deelnemers nemen ook hun eigen praktijk mee. Hoe worden investeringsbeslissingen binnen het eigen bedrijf genomen? Welke rendementseisen worden daarbij gehanteerd? En is een rendementseis van 8% dan eigenlijk niet veel te laag gezien de risico’s?

Waar ik na meer dan 25 jaar lesgeven op universitair niveau nog steeds zo van geniet? Van het fanatisme van deelnemers om het echt te snappen. Van deelnemers die mopperen dat de tentamenvragen te moeilijk zijn, terwijl vervolgens wel bijna iedereen slaagt. Oké, niet allemaal in één keer. Het motto: als je er alles aan doet, dan doe ik dat ook. Daar komen we een heel eind mee. Ik geniet ervan dat iedereen erin slaagt een actueel vraagstuk binnen de eigen organisatie aan te pakken, leidend tot een scherpe diagnose en verbeterpunten. Hiermee laten de deelnemers zien dat ze de stof beheersen en kunnen toepassen. En dat de opleiding ook binnen de eigen organisatie vruchten afwerpt. En zit je bijvoorbeeld even zonder baan en is het daarom lastig om een praktijkopdracht te vinden? Dan kun je altijd nog de jaarrekeningen van FC Twente over de afgelopen vijf jaar bestuderen.

Het programma Financieel Management is een aanrader voor niet-financiële managers die wel regelmatig met financieel management worden geconfronteerd. Het programma behandelt op verfrissende wijze het financiële vakgebied. Door praktijkvoorbeelden en gerichte opdrachten krijg je inzicht in het financiële management binnen je eigen werksituatie. Financieel Management maakt deel uit van het MBA programma van TSM. Daarnaast komt het thema regelmatig aan bod binnen incompany programma’s.

Startmomenten: vrijdag 10 juni en dinsdag 13 december 2016

 

Gepubliceerd: 9 mei 2016

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.