7 boekentips voor de zomer

De zomerperiode is een moment om af te schakelen, op te laden en geïnspireerd te raken. We vroegen onze collega’s welke lees- en luistertips zij je aanraden deze zomer. Met welke tip begin jij je zomer?

Gepubliceerd: 5 juli 2023

Leestips

Navigate

NavigateAnnette Meulmeester & Phillipe Bailleur 

‘Navigate’ is een praktisch boek over leiderschap en het vormgeven van organisaties in een steeds turbulenter wordende realiteit door onze docenten Annette en Phillipe. Geschreven vanuit de praktijkervaring van Annette en Philippe, volgt het verhaal het hoofdpersonage Hugo, een leider in een organisatie die zich in een transitie bevindt.

Het boek biedt nieuwe perspectieven en concrete handvatten om verder te kijken dan wat zichtbaar is in een organisatie. Het richt zich op het begrijpen van de dieptestructuur van een systeem om gericht te kunnen interveniëren en te werken aan de organisatie in plaats van erin.

Een echte aanrader voor leiders die op zoek zijn naar inspiratie, praktische instrumenten en handvatten om met succes hun organisaties naar een positieve toekomst te leiden.

 


De krakende comfortzone – Hugo Hoetink

“De krakende comfortzone” is een boek dat professionals aanmoedigt om op avontuur te gaan buiten hun comfortzone. Het richt zich op ervaren professionals die al “mooi werk” verrichten en voldoening vinden in hun expertise en bijdrage aan klanten en de maatschappij. De comfortzone is het gebied waar professionals terechtkomen na vele jaren ervaring, waar ze zich op hun gemak voelen en vertrouwd zijn met hun werk. In de huidige tijd zijn er geen garanties dat dit zo blijft.

“De krakende comfortzone” biedt een schat aan inzichten en tools om opnieuw koers te zetten naar “mooi werk” wanneer de comfortzone begint te kraken. Dit boek is een aanmoediging om het heft in eigen handen te nemen en een waardevolle bron voor professionals die openstaan voor verandering, hun grenzen willen verleggen en op zoek zijn naar nieuwe manieren om voldoening en succes te vinden in hun werk.

 

Innovatiekracht – Marcel van der Ven

Executive MBA-alumnus Marcel van der Ven schreef ‘Innovatiekracht’ voor leidinggevenden die hun medewerkers beter in staat willen stellen creatiever in hun werk te zijn en zo sneller tot innovatie te komen. Dit boek is een waardevolle bron voor iedereen die geïnteresseerd is in het bevorderen van innovatie en het creëren van een inspirerend werkklimaat waarin ideeën tot bloei kunnen komen.

Bij het boek zit een online assessment waarmee de lezer het innovatieklimaat binnen hun eigen organisatie kan beoordelen. Een praktisch hulpmiddel dus om om de huidige situatie te evalueren en gerichte verbeteringen aan te brengen.

 

Wie kies je om te zijn? – Roek Lips

In het inspirerende boek ‘Wie kies je om te zijn?’ deelt Roek Lips verhalen en inzichten die je uitdagen tot reflectie. Want ondanks alles is er altijd een moment waarop je een keuze kunt maken. Voor iedereen die op zoek is naar zelfkennis, inspiratie en reflectie op de vraagstukken van onze tijd.

In dit boek gaat Roek Lips in gesprek met meer dan honderd wetenschappers, kunstenaars, denkers en anderen – allen met een bijzondere levenservaring – op zoek naar inspiratie en houvast. De meeste mensen willen aan het einde van hun leven kunnen zeggen dat het de moeite waard is geweest. Maar wat betekent de moeite waard zijn in een tijd waarin niets meer vanzelfsprekend is?

 

 

Ons soort mensen – Juli Zeh

Met ‘Ons soort mensen’ heeft Juli Zeh een meesterwerk geschreven dat de lezer meesleept. Het verhaal speelt zich af in het idyllische dorp Unterleuten, waar Linda lijkt te genieten van het paradijselijke leven. Echter, de rust wordt verstoord wanneer een investeringsmaatschappij plannen heeft om een windmolenpark te bouwen.

De plot draait om de verkoop van grond door dorpsgenoten, waarbij een belegger en een boer bereid zijn te verkopen, maar het beschikbare gebied is net te klein. Linda overweegt ook te verkopen, in de hoop haar droom om een manege te bezitten waar te kunnen maken. Terwijl ze probeert het maximale uit de situatie te halen, ontstaat er spanning en intriges in het dorp. Daarnaast is er een doorgewinterde herrieschopper die vastbesloten is om het windmolenpark tegen te houden.

Juli Zeh weet ontleedt de personages met subtiele humor en onthult hun ware gezichten. Het boek neemt de lezer mee in een boeiend verhaal waarin persoonlijke belangen, conflicten en geheimen samenkomen in een levendige plattelandsgemeenschap.

Luistertips

21 lessen voor de 21ste eeuw – Yuval Noah Harari

In ’21 lessen voor de 21ste eeuw’ werpt Yuval Noah Harari zijn licht op de uitdagingen van het heden. Hij behandelt de meest prangende vragen die onze tijd beheersen en waar we als samenleving mee geconfronteerd worden. Van het beschermen tegen nucleaire oorlogen, ecologische rampen en technologische bedreigingen tot het begrijpen van de opkomst van populisme en het omgaan met fake news.

Harari onderzoekt ook de mogelijkheden van nieuwe politieke systemen om mondiale problemen aan te pakken en stelt de rol van data-eigendom ter discussie. Bovendien werpt hij de vraag op wie de toekomstige wereldmacht zal worden: Amerika, Europa of China? Met zijn diepgaande inzichten beantwoordt Harari op heldere wijze de 21 meest dringende vragen van onze tijd en nodigt hij de lezer uit tot reflectie over de complexe uitdagingen waar we voor staan.

How’s work? – podcast met relatietherapeut Ester Perel

In ‘How’s Work?’ richt iconische koppeltherapeut Esther Perel zich op de moeilijke gesprekken die we vermijden op de werkvloer: collega’s die de etiquette van thuiswerken moeten leren kennen, redacties waarvan journalisten het gevoel hebben dat het nieuws hen gebroken heeft, een arts die zijn beroep wil opgeven tijdens een pandemie, en lobbyisten wiens strijd voor raciale gelijkheid hen verdeelt.

Esther Perel brengt een nieuwe kijk op de onzichtbare krachten die de dynamiek, verbindingen en conflicten op de werkvloer beïnvloeden, door middel van eenmalige therapiesessies met collega’s, medeoprichters en medewerkers. Luister en leer terwijl je jouw eigen werkdilemma’s weerspiegeld ziet in het leven van anderen.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.