‘De MBA Innovatie & Leiderschap breidt je repertoire uit, je kunt steeds nog een ander laatje opentrekken’ – Paul Mutsaers alumnus MBA Innovatie & Leiderschap

De pandemie is in alle sectoren ‘live changing’ geweest en zeker in de geestelijke gezondheidszorg. Paul Mutsaers kon daar in zijn rol als algemeen directeur van de GGZ Friesland over meepraten. Gelukkig is hij een man die in crisistijd het hoofd koel wist te houden en die flexibel genoeg was om de lessen te leren die nodig waren om de missie van zijn organisatie te kunnen uitvoeren, zelfs als de omstandigheden telkens veranderden. De – zoals hij die noemt – “innerlijke stevigheid” die hij opdeed tijdens het volgen van de MBA Innovation & Leadership in 2020 maakte daarbij veel verschil. We stelden hem 5 vragen.

Gepubliceerd: 21 juni 2023

Naar welke kennis en vaardigheden was je op zoek en waarom? En hoe kwam je dan bij een MBA?

“Ik was manager bij GGZ Friesland, toen de vorige directeur mij in 2014 de vraag stelde: ‘Wil jíj geen directeur worden?’. Daar had ik nooit zo over nagedacht, maar ik raakte enthousiast en heb het gedaan. Ik was toen al van plan een opleiding te gaan doen, maar op dat moment had ik mijn aandacht voor een interne reorganisatie nodig. Toen ik die onder controle had, ben ik op zoek gegaan naar het juiste opleidingsprogramma. Wat ik vooral wilde, was een academisch referentiekader. Mijn intuïtie is wel in orde, maar die wilde ik kunnen onderbouwen en dan vanuit verschillende perspectieven. Behalve de inhoud en die verschillende perspectieven is het niveau van een MBA ook belangrijk voor mijzelf. Met een MBA kom ik natuurlijk wel met iets aan.”

En? Heeft het je gebracht wat je wilde?

“Ja, volmondig. Ik ben nu veel steviger in mijn rol, kan nu alternatieven afwegen. Dat betekent overigens niet dat ik mijn werk heel anders doe dan voor de MBA. Maar vroeger was het ‘dit is hoe ik het voel’ en nu kan ik dat veel beter onderbouwen. Ik ga niet meer uit van het vanzelfsprekende, kijk – voor ik een beslissing neem – naar de optelsom van wat we hebben meegemaakt en wat daar het logische vervolg op is. De MBA breidt je repertoire uit, je kunt steeds nog een ander laatje opentrekken. Een voorbeeld daarvan is dat we twee jaar geleden zaten te worstelen met onze begroting, een issue met mogelijk een grote impact. Zonder de opleiding had ik niet aangedurfd wat ik nu wel deed; ik heb veel meer tegengas gegeven in de financiële overleggen en daardoor had ik veel invloed op de uitkomst van dit vraagstuk. Wat ik bovendien heb geleerd is dat je persoonlijkheidskenmerken ook belangrijk zijn. Als je niet de goede stijl hanteert, dan wordt het niks. Gelukkig heb ik vanuit mijn opvoeding een sociale lenigheid én doorzettingsvermogen meegekregen. Dat was alvast een goed begin en daar heb ik elke dag plezier van.”

Meer weten?

Download vrijblijvend de brochure voor meer informatie over de MBA Innovatie en Leiderschap

Welk onderdeel uit de opleiding staat je het meest bij en waarom?

“Het meest staat me nog bij het tweede deel van de opleiding, waarin het onderzoek centraal stond. Ik herinner me de worsteling, het zoeken, het scherp maken van de onderzoeksvraag en de samenhang der dingen. Iedere keer werd ik teruggestuurd met: ‘dit zijn aannames, waar baseer je dit op?’. Daar raakte ik behoorlijk gefrustreerd van. Soms zat ik uren naar mijn scherm te staren. Maar toen stond het model en ineens ging het vliegen. Dat was geweldig. Maar het eerste jaar was ook leuk. Dat stond bol van de nieuwe inzichten, kennis opdoen. Mooi was ook de uitwisseling van al die verschillende perspectieven van de mensen in mijn groep. Daarom heb ik ook voor AOG gekozen en niet voor een zorg-MBA. Andere deelnemers brachten me op ideeën: waarom zou een oplossing uit een andere branche niet ook voor ons kunnen werken?”

Wat maakte je allemaal mee in je organisatie in de corona tijd van toen?

“In de eerste golf hebben we rigoureus afgeschaald en daar hebben we veel van geleerd. Dat gaan we nooit meer zo doen, mensen geen zorg geven. Wat we ook hebben geleerd is dat het in onze organisatie belangrijk is dat iedereen meedenkt. Dat werkte bij ons anders dan in het bedrijfsleven. Aan het begin van de crisis gingen we terug naar een hiërarchische crisissituatie. Rechttoe, rechtaan. Dat gaf helderheid. Maar daarna moest het dus opnieuw anders. Toen bleek dat het stoplicht op rood zetten niet zo moeilijk is en op groen ook niet, maar op oranje, dat is pas moeilijk. Hoe ga je gecontroleerd weer dingen toestaan? Dat vond ik de lastigste periode. Jaarplannen konden de prullenbak in, alles moest digitaal en daar liepen we niet in voorop. Uiteindelijk heeft die fase toch ook weer veel opgeleverd. De les die ik van de crisis heb geleerd, is dat we gezien hebben wat er kan, maar ook wat we niet meer willen. Het menselijke contact moet terugkomen, daar zijn we van overtuigd. De menselijke maat en ook vertrouwen staan bij ons altijd bovenaan.”

Zou je anderen aanbevelen de MBA van TSM te doen?

“Ja, van harte. Wat het voor mij elke dag oplevert, is ook waarom ik het anderen aanraad: het is flexibel, enorm leerzaam om het perspectief van andere sectoren mee te maken en de opzet vond ik goed. Het is zowel academisch onderzoekend als praktisch.”

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.