SuperMasterClass 2019

Toekomstwaardig ondernemen
Hoe zorg je dat je er toe doet?

SuperMasterClass 2019

Toekomstwaardig Ondernemen. Hoe zorg je dat je er toe doet?

Deze SuperMasterClass richt zich op het ‘futureproof’ maken van jouw organisatie! Maar hoe doe je dat dan? Toekomstwaardig zijn, duurzaamheid, impact hebben, iedere organisatie is er op zijn eigen manier mee bezig. We kijken er tijdens deze SuperMasterClass door verschillende brillen naar:

  • Leiderschap: Organisatiecoach en TSM leiderschapsdocent Philippe Bailleur neemt ons mee in zijn gedachten rondom het doen van de juiste dingen en dan vooral binnen organisaties en in contact met mensen. Waar maak je als leider het verschil?
  • Wetenschap: Chad Frischmann is onderzoeksdirecteur van Project Drawdown, dat 80 oplossingen om klimaatontwrichting tegen te gaan in kaart heeft gebracht en doorgerekend. Het boek Drawdown is een New York Times bestseller die is vertaald in 17 talen. Chad laat ons zien wat de rol van organisaties kan zijn bij het tegengaan van klimaatontwrichting.
  • Praktijk: Maurits Groen en Camille van Gestel zijn de oprichters van WakaWaka en hebben de missie om de wereld van licht te voorzien met hun zaklampen en telefoonopladers op zonne-energie. Dat het goede doen niet altijd makkelijk is ondervonden zij aan den lijve. Tijdens de SuperMasterClass delen zij hun verhaal.

 

Forces for Good

De vooruitgang die onze maatschappij de voorbije decennia heeft gemaakt is mede dankzij organisaties. De kracht van organisaties heeft echter, vaker dan we willen, een schaduwzijde. Nu de impact van de mens op onze planeet steeds duidelijker wordt, opent zich de deur van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarbij we de kracht van organisaties echt ten goede zullen leren aanwenden en dit in de meest brede zin van het woord. Zo kunnen organisaties ‘Forces for Good’ worden.

Tijdens zijn bijdrage neemt Philippe Bailleur ons mee in een reeks vragen:

·      ‘Goed Doen‘ en ‘Zaken Doen’, waarom groeiden die uit elkaar en wat zijn daar de gevolgen van?
·      Hoe herken je ‘window-dressing’ en hoe zet je een stap verder?
·      Welke dimensies spelen een rol bij het worden van een ‘Force for Good’?
·      ‘Goed Doen’ en ‘Zaken Doen’ terug bij elkaar brengen, hoe doe je dat heel concreet?

Philippe vertrouwt er op dat ‘Forces for Good’ stap voor stap het nieuwe normaal zullen worden. Tijdens de SuperMasterClass reikt hij een eerste reeks sleutels aan voor het worden van een ‘Force for Good’. Organisaties die deze weg op gaan blijken in elk geval bijzonder aantrekkelijk te zijn voor medewerkers én consumenten.

Over Philippe Bailleur
Philippe Bailleur heeft na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School (BE) een aantal jaren op de luchtmachtbasis van Melsbroek gewerkt en dit net omdat vandaaruit veel humanitaire operaties startten met de bekende C-130 transportvliegtuigen. Toen hij daar in 1996 werd aangesteld als personeelsmanager, crashte één van die C-130’s. Alle bemanningsleden (BE) en inzittenden (NL) kwamen om het leven. Deze gebeurtenis tekende zijn loopbaan en leidde tot een keerpunt. Philippe koos ervoor om zich volledig te richten op het begeleiden van organisaties en net hierdoor heeft hij geleerd hoe het potentieel van organisaties kan vrij gemaakt worden. Die inzichten wil hij de komende jaren ontsluiten voor organisaties die er voor kiezen om een ‘Force for Good’ te willen worden. Inmiddels werkt hij al 20 jaar als organisatiecoach in uiteenlopende organisaties en maakt hij als kerndocent en coach onderdeel uit van de faculty van TSM Business School.

Meld je aan voor de SuperMasterClass

De uitdagingen van het goede doen

Waarschijnlijk ken je WakaWaka wel. Het bedrijf dat de opvallende gele zaklampen en telefoonopladers op zonne-energie produceert. Een miljard mensen wereldwijd heeft nog altijd geen toegang tot elektriciteit. Het is de missie van WakaWaka om daar verandering in te brengen. Daarom belooft WakaWaka dat voor elk verkocht product er ook iemand van licht wordt voorzien die nu nog ’s avonds in het donker leeft.

WakaWaka is een succesverhaal. Een product op de markt brengen dat goed verkoopt én waarmee je de wereld een beetje beter helpt maken. Toch kwam WakaWaka vorig jaar in zwaar weer terecht en was het gedwongen een doorstart te maken. TSM Business School nam WakaWaka over en stelde zo het voortbestaan van het merk en de missie veilig. Sinds deze overname heeft TSM WakaWaka weer aan een solide basis geholpen. En WakaWaka helpt TSM en haar studenten om duurzamer naar hun vakgebied te kijken door lezingen te geven en praktijkcases in te brengen binnen de opleidingen van TSM.

Het goede willen doen is belangrijk, maar is het is niet altijd even makkelijk. Oprichters Maurits Groen en Camille van Gestel hebben veel geleerd van het faillissement en de doorstart. Bijvoorbeeld dat een solide bedrijfsvoering essentieel is om impact te kunnen realiseren. Het goede willen doen komt met de nodige uitdagingen. Tijdens deze SuperMasterClass gaan Maurits en Camille in op een aantal van deze uitdagingen en hoe zij inmiddels geleerd hebben om hiermee om te gaan. Hoe zorg je voor continuïteit terwijl de focus blijft liggen op het realiseren van positieve impact in de wereld?

Over WakaWaka
Maurits Groen en Camille van Gestel zijn de oprichters van WakaWaka. WakaWaka produceert efficiënte lampen en telefoonopladers op zonne-energie. Elk verkocht product draagt bij aan het toegankelijk maken van licht en energie in gebieden die niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Wereldwijd zijn ongeveer een miljard mensen niet aangesloten op het elektriciteitsnet. WakaWaka biedt ze een veilige, duurzame en betaalbare oplossing.

Sinds 2018 is TSM Business School medeaandeelhouder van WakaWaka. TSM is daarmee de enige Business School in Nederland met een eigen duurzame onderneming. Samen ontwikkelen WakaWaka en TSM concepten die bijdragen aan groei van duurzaam ondernemerschap.

Meld je aan voor de SuperMasterClass

Project Drawdown

‘Drawdown‘ is het meest omvattende plan dat ooit is voorgesteld om klimaatontwrichting te keren. Het is een onderzoeksproject van een groep internationale wetenschappers onder leiding van researchdirecteur Chad Frischmann. De uitkomsten van het project Drawdown tonen aan dat de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen met het juiste beleid binnen dertig jaar aanzienlijk kan worden teruggedrongen. Hierdoor kunnen de mondiale klimaatdoelstellingen die tijdens de klimaattop in Parijs zijn gesteld, daadwerkelijk worden gehaald.

Voor het project hebben de onderzoekers 80 klimaatoplossingen gerangschikt en doorgerekend, en nog eens 20 veelbelovende innovaties beschreven – om maar aan te geven dat er zelfs nog veel meer mogelijk is. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in het boek ‘Drawdown‘, een New York Times bestseller die in 17 talen is vertaald, waaronder nu ook in het Nederlands.

Tijdens de SuperMasterClass gaat Chad Frischmann in op de belangrijkste klimaatoplossingen uit het boek. Daarnaast bekijkt hij een aantal oplossingen vanuit bedrijfskundig perspectief. Op welke manier kunnen bedrijven een bijdrage leveren aan het keren van de klimaatontwrichting?

De lezing van Chad Frischmann is in het Engels.

Over Chad Frischmann
Chad Frischmann is de hoofdonderzoeker en de belangrijkste architect achter Project Drawdown. In samenwerking met milieuactivist Paul Hawken en een wereldwijd team van onderzoekers en thought leaders, heeft Chad geavanceerde modellen ontworpen om ’s werelds meest effectieve klimaatoplossingen te beoordelen en te bepalen of, wanneer en hoe de wereld ‘drawdown’ kan bereiken: het moment waarop de concentratie van atmosferische broeikasgassen op jaarbasis begint af te nemen.

Met een multidisciplinaire achtergrond binnen de overheid, mensenrechten, duurzame ontwikkeling en milieubehoud, biedt Chad een systematische aanpak van onderzoek en strategisch leiderschap. Eerder was Chad de Senior Program Officer van The Europaeum, een vereniging van vooraanstaande Europese universiteiten. Daarnaast was hij docent aan de Universiteit van Oxford en de University of California in Berkeley en werkte hij als consultant en onderzoeker voor tal van organisaties, van kleine non-profits tot VN-agentschappen zoals UNESCO en het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling. Chad heeft een masterdiploma in Public Policy van de University of California in Berkeley, een master in kunstgeschiedenis van de Universiteit van Oxford en een bachelor in International Affairs aan de George Washington University.

Meld je aan voor de SuperMasterClass

Bel mij terug