Leiderschap begint bij erkennen dat je het echt niet alleen kan

Regina Nieuwmeijer rondde ionlangs de Executive MBA van TSM Business School af. We vroegen hoe het nu met haar is, en hoe zij aankijkt tegen haar rol als leider in de context van duurzaamheid. 

Bij welke organisatie ben je werkzaam en in welke rol?

Ik ben ondernemer/eigenaar bij de Talentgroep Twente waaronder 4 bedrijven vallen. Het is onze missie om Twente te versterken door samen te werken en op innovatieve wijze duurzame ondernemingen, ondernemers en inclusieve werkgelegenheid te verbinden. Bij één van de vier bedrijven ben ik ook dagelijks directeur, VEHA Plastics. Daarnaast heb ik als leuk souvenir van de Executive MBA met drie studiegenoten de coöperatie CCC opgericht. Hier ben ik bestuurder.

Wat zijn je grootste uitdagingen binnen de organisatie?

Het combineren van de dagelijkse ‘verleidelijke’ operationele uitdagingen met het invullen van onze missie: het streven naar impact in de regio door kansen te creëren voor (jonge) ondernemers en ondernemingen. Dilemma : geen ‘tijd’ hebben voor de lange termijn missie.

Welke betekenis/impact heeft duurzaamheid voor jullie organisatie?

Duurzaamheid is een containerbegrip dat wij in onze organisatie op de volgende manieren uitleggen en uitvoeren:

  1. Duurzame -inclusieve- banen creëren voor een diversiteit aan mensen in de verschillende ondernemingen. Hierbij kijken we nadrukkelijk naar de juiste balans tussen mensen (wat langer) de kans te geven zich te ontwikkelen en het opbouwen van een winstgevende bedrijvengroep. In de groep bouwen we zorgvuldig verder met het oog op aanpalende activiteiten en synergie. Dus niet alleen 1+1=3 tussen mensen maar ook tussen bedrijven.
  2. Tijdens het samen opbouwen van de groep: gezond ondernemerschap leren aan jonge ondernemers en ze ondersteunen in de groei hierin, waarbij ons motto is: altijd gaan voor de op lange termijn juiste besluiten voor people-planet-profit. Op de lange termijn: impact op onze regio door ondernemers te behouden die aan hun omgeving willen bijdragen.
  3. Onze producten zijn allemaal ‘groen’ gerelateerd (land- en tuinbouw organisaties in binnen- en buitenland). Bij de advisering naar onze klanten komt altijd het duurzame aspect kijken.

Concreet voorbeeld: we zijn in twee van onze bv’s exclusief importeur van doseerpompen waarmee we de boeren en tuinders helpen om steeds minder ‘slechte’ middelen te doseren en te vervangen door duurzame. Hierin kun je een directe impactvolle rol spelen.

En voor jou als persoon?

Ik ben een veranderaar en vind het moeilijk te accepteren dat bovenstaande ‘goeie’ acties niet snel genoeg worden doorgevoerd en dat klanten -weer- kiezen voor de korte termijn slechte oplossing.

Wat vraagt dit van jouw leiderschap?

Bij TSM heb ik geleerd dat ik als mens en leider nóg meer gas geef dan ik dacht en dat de acceptatie van het tempo van de ander voor mij belangrijk is. Dat helpt. Ook weet ik sinds mijn TSM-tijd dat ik beter ben in pionieren dan op ‘de zaak passen’. Hieraan heb ik mijn carrière aangepast en mijn vorige bedrijf verkocht.

Op welke manier geef je hier invulling aan?

Ik geef met mildere blik leiding en geef mijn team de ruimte om hun eigen ‘fouten’ te maken en ervan te leren. Op dat laatste leg ik de focus: ik heb een snel lerend team dat zonder mij ook dagelijks goed presteert. Ik probeer met die ruimte de lange termijn zaken aandacht te geven: wat wordt onze volgende stap en welk bedrijf zou passen ? En wie past daar qua gedrag en persoonlijkheid goed bij?

Welke bijdrage heeft de Executive MBA van TSM hierin gehad?

De Executive MBA heeft op verschillende manieren bijgedragen aan de positie waar ik me nu bevind:

  • Inzicht dat ik een pionier ben en daarvan geniet;
  • Al tijdens de MBA heb ik mijn trainingsbureau (25+ medew) verkocht en nieuwe initiatieven opgestart;
  • Mijn MSc-diploma heeft hoogstwaarschijnlijk deuren geopend naar – naast het ondernemerschap – kansen voor meer impact in de regio. Ik ben sinds 2017 kartrekker bij Ondernemend Twente, de beweging die het bedrijfsleven verenigt en één stem geeft;
  • Verder ben ik sinds 2018 voorzitter van de Industriële Kring Twente met ruim 600 organisaties die lid zijn;
  • Die laatste rol brengt met zich mee dat ik zitting heb in o.a. de regionale Economic Board van Twente en de Twente Board;
  • Ik heb geleerd dat ‘twijfelen’ goed is en spreek die twijfels en vragen nog vaker uit, waardoor ik meer effect sorteer in mijn omgeving;
  • Ik realiseer me meer en meer dat ik het gaaf vind om verschillende werelden samen te brengen en hoe relevant dat is.

Hoe kijk je aan tegen enerzijds een rendabele business runnen en anderzijds bijdragen leveren aan een duurzame maatschappij?

Dat brengt dagelijks dilemma’s met zich mee en het is niet leuk te constateren dat lang niet elk besluit ten voordele van de planeet kan worden gemaakt (ook de mijne niet!)

Hoe zie jij de toekomst voor je?

We moeten in de wereld beter samenwerken om überhaupt voor mens en dier de juiste prioriteiten te kunnen stellen. Telkens terug kunnen naar de essentie is dan belangrijk!

We kunnen bijvoorbeeld het waterprobleem in de derde wereld (=iedereen schoon en genoeg drinkwater ) al lang oplossen. Maar waarom doen we dat dan niet? Omdat we allemaal onze eigen korte termijn belangen voor laten gaan. Het rijden in elektrische auto’s goed voor wereld. We gebruiken daar echter nog steeds dezelfde vuile energie voor. En voegen er ook nog giftige accu’s aan toe met stoffen waarvoor men in Afrikaanse landen oorlogen rondom de betreffende mijnen voert.

Samenwerking is het sleutelwoord. Alleen gaat sneller maar samen kom je verder. Zeker als je dat doet met leiders die boven hun eigen belang uit kunnen stijgen.

Wat is voor jou als leider van belang om succesvol te kunnen zijn?

Je talenten – die je als een cadeau hebt ontvangen – goed gebruiken en niet alleen in je eigen belang. Je ego onder controle houden – hoe succesvol je ook bent – en begrijpen dat ook jij dagelijks anderen nodig hebt. Nederig hoeft niet wat mij betreft maar reëel wel. En je focus richten op een juiste balans tussen eigen belang en het belang van de wereld. Jouw eigen kompas /buikgevoel vertelt je wat ‘goed’ is. Luister en handel daarnaar.

TSM Business School verduurzaamt leiderschap

TSM Business School zet leiders als Regina in hun kracht. De Executive MBA biedt de perfecte balans tussen bedrijfskundige kennis en persoonlijke groei. Waardoor Regina niet alleen haar omgeving verduurzaamt, maar ook haar leiderschap.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.