“Ik vlieg ergens niet meer blind in”

Wouter Hofstede is door Bedrijfskunde voor Technisch Professionals steviger in zijn schoenen komen te staan

“Ik vlieg ergens niet meer blind in”

Wouter Hofstede werkt als projectleider van de lasafdeling van VolkerRail, een spooraannemer die spoor onderhoudt en vernieuwt. In zijn rol als projectleider stuurt Wouter een team van 25 mensen aan dat alle raillassen realiseert, van planning tot uitvoering.

“Ik begon negen jaar geleden op 27-jarige leeftijd als leidinggevende van deze afdeling. Het was mijn eerste leidinggevende rol en ik moest mensen aansturen met veel meer werkervaring dan ik.” Omdat hij op zoek was naar tools om zich zekerder te voelen in zijn rol als leidinggevende koos hij voor Bedrijfskunde voor Technisch Professionals.

Ook het lesaanbod en de duur van de opleiding spraken hem aan. “Ik heb een jong gezin en mijn vrouw werkt onregelmatig. Met één lesavond in de week was de opleiding goed in te passen in ons drukke schema.”

Steviger in je schoenen

Als leidinggevende liep Wouter nog wel eens tegen een conflictsituatie aan. Door Bedrijfskunde voor Technisch Professionals staat hij op meerdere vlakken steviger in zijn schoenen; in gesprekken, bij het begrijpen van medewerkers met verschillende achtergronden en op bedrijfskundig vlak.

In gesprekken met zijn medewerkers is hij minder direct geworden. “In plaats van meteen de vinger op de zere plek te leggen, laat ik door het stellen van de juiste vragen iemand zelf vertellen wat het probleem is. Gesprekken verlopen veel prettiger, waardoor ik dingen makkelijker bespreekbaar maak en conflictsituaties niet meer uit de weg ga.”

Structuur aanbrengen

Ook bij het managen van uitdagende projecten heeft Wouter profijt van de opleiding. Hij heeft geleerd om meer structuur aan te brengen en zich beter voor te bereiden.

“Ik vlieg ergens niet meer blind in, maar lees me eerst in en denk alvast na over mogelijke oplossingen. Daardoor kan ik dingen in een bredere context plaatsen en heb ik het nut en de noodzaak beter in zicht.”

Niet stoffig en theoretisch

Wat Wouter het meest verrast heeft aan de opleiding is het enthousiasme en de praktijkgerichtheid van de docenten. “Ik heb een mbo-achtergrond en bij een post-hbo opleiding verwachtte ik veel saaie theorie. Maar het was helemaal niet stoffig en theoretisch.

De docenten waren allemaal even enthousiast en stonden vol in het bedrijfsleven. Ze gebruikten ook veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. En dan niet een voorbeeld van twintig jaar geleden, maar alles actueel. Dat houdt het levend.”

Over Wouter Hofstede

Wouter is 36 en woont in de omgeving van Apeldoorn. Hij studeerde Werktuigbouwkunde aan de MTS en werkt sinds 2007 bij Volkerrail. Eerst als materieelspecialist en sinds 2011 als projectleider van de lasafdeling. In zijn vrije tijd mag Wouter graag barbecueën en zijn favoriete boek heet dan ook ‘Smokey Goodness’. Zijn motto: “Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen.”

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.