Duurzaam leiderschap door samenwerking

Bart-Jan Freriks rondde in 2013 de Executive MBA van TSM Business School af. We vroegen hoe het nu met hem is, en hoe hij aankijkt tegen zijn rol als leider in de context van duurzaamheid. 

Bij welke organisatie ben je werkzaam en in welke rol?

Ik ben Algemeen Directeur bij ENGIE Services West BV.

Wat zijn je grootste uitdagingen binnen de organisatie?

Er is schaarste aan goed opgeleide jonge technici die kunnen helpen bij de grote technische uitdagingen en duurzaamheidsvraagstukken van onze klanten. Dat is een van de grootste uitdagingen, naast de vergrijzing van de echte vaklieden. Daarom zoeken we nadrukkelijk en proactief de verbinding met scholen, opleidingen en andere bedrijven. Alleen door samenwerken kunnen we van deze uitdaging een kans maken.

Welke betekenis/impact heeft duurzaamheid voor jullie organisatie?

Duurzaamheid is het hart van onze strategie en dat bewijzen we ook. Wij willen de leider zijn in de duurzame verandering. We nemen afscheid van fossiel en herinvesteren in duurzaam. Internationaal zeggen wij: Leading in the Zero Carbon Transition….as a service.

Wat vraagt dit voor jouw leiderschap?

Vroegtijdig anticiperen op verandering in onze omgeving en onze visie blijven richten, vervolgens onze mensen in een gezond tempo meenemen in die veranderende wereld en hun rol daarin. We hebben iedereen namelijk nodig!

Welke bijdrage heeft de Executive MBA van TSM hierin gehad?

Ik koos voor TSM Business School vanwege de focus op Innovatie, Duurzaamheid en de aandacht voor de Mens. De eerste twee vormen al jaren de basis van mijn werk. Iedere dag weer leren en innoveren. In de Executive MBA van TSM leer je beter kijken en luisteren, ook vanuit andere perspectieven. Het is niet alleen boekjeswijsheid. Van docenten, medestudenten, maar vooral wanneer je het geleerde in de praktijk gaat brengen in je eigen omgeving. Maar je leert ook veel over jezelf, hoe te dealen met jouw eigen valkuilen, want als je dat van je zelf goed begrijpt, dan pas kan je er anderen mee helpen.

Hoe kijk je aan tegen enerzijds een rendabele business runnen en anderzijds bijdragen leveren aan een duurzame maatschappij?

Een bijdrage leveren aan een duurzame maatschappij is geen keuze, maar mijn missie. Dat mag best iets kosten, zeker als het om mens en natuur gaat. Het gaat hier namelijk om het meest waardevolle goed wat we kennen. Alleen duurzame energie en technologie is onze core business. Dat gaat dus uitstekend samen! En de potentie is nog ongelimiteerd!

Hoe zie jij de toekomst voor je? Wat is als leider van belang om succesvol te kunnen zijn?

Er is nog zo veel te doen! De kern van het nieuwe leiderschap en wat er nodig is in de energietransitie is samenwerking! Dus kun je als leider niet het grotere belang zien, of alleen het belang van jouw eigen bedrijf, dan zul je in de toekomst onherroepelijk falen! Ik weet nog genoeg nieuwe doelen en ambities te stellen voor de toekomst. Ik blijf vooral datgene doen waar ik energie van krijg.

TSM verduurzaamt leiderschap

TSM Business School zet leiders als Bart-Jan in hun kracht. Waardoor Bart-Jan niet alleen zijn omgeving verduurzaamt, maar ook zijn leiderschap.

Verduurzaam ook je leiderschap en kies voor onze deeltijd Executive MBA (MSc). Een Nederlandstalige opleiding met MSc-graad waarin persoonlijke, bedrijfskundige en academische ontwikkeling op een unieke manier samenkomen.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.