Van loodgieter naar directeur, alumnus Tanja Lendzion aan het woord

Tanja Lendzion begon haar professionele carrière ooit als technicus: ze is opgeleid als loodgieter en is zich daarna blijven ontwikkelen. Ze werkte bij Antea Group als adviesgroepmanager Bouw toen de Executive MBA op haar pad kwam. Mede door het volgen van deze opleiding bij TSM Business School vergaarde Tanja de nodige kennis om de volgende stap in haar managementcarrière te zetten en werd ze binnen Antea Group directeur van de businesslijn Bouw & Installaties en directeur van Van der Heide. Een uitdagende functie waarin ze zo’n 250 mensen aanstuurt en één van de primaire uitdagingen is om de grote hoeveelheid werk die verzet moet worden te prioriteren en te delegeren.

Gepubliceerd: 29 juni 2017

Behoefte aan verdieping

Tanja, die geboren is in Duitsland, is technisch opgeleid. “Ik ben ooit begonnen met de opleiding tot loodgieter, waarna ik vier jaar met heel veel plezier heb gewerkt. Ik vond het vooral leuk om installaties aan te leggen.” Na die vier jaar was ze toe aan een nieuwe uitdaging en volgde ze een opleiding aan de Hogere Technische School. Tanja is zich altijd blijven ontwikkelen en ging toen ze als adviesgroepmanager Bouw bij Antea Group werkte op zoek naar een MBA. “Ik wilde graag een opleiding in Nederland volgen en was op zoek naar een opleiding die mij als technicus beter laat kijken. Ik had vooral behoefte aan bedrijfskundige kennis en wilde mijzelf ontwikkelen als manager.” Een Executive MBA bood haar die mogelijkheid. “Nadat ik de top 5 MBA-opleidingen naast elkaar gelegd had en allen bezocht had, kon ik bepalen welke opleiding het beste bij mij paste. Ik heb voor TSM gekozen vanwege de nadruk op de persoonlijke ontwikkeling die centraal staat, en de goede en stevige inhoud.” Alle onderdelen die belangrijk zijn als je een managementpositie bekleed, komen aan bod, aldus Tanja. “Daarnaast vond ik de buitenlandse studiereizen ontzettend waardevol, omdat je dan ook ervaart hoe anders het onderwijs én het aansturen van een bedrijf in het buitenland kan zijn.”

Eigen kracht én de kracht van anderen benutten

Dankzij de MBA heeft Tanja heel helder gekregen waar ze goed en niet goed in is als het gaat om leiderschap, en dat is waardevol. Ze vertelt: “Nu ik dat weet, kan ik de zaken eromheen beter organiseren. Dat wil niet zeggen dat ik compenseer, maar juist dat ik op zoek ga naar mensen die complementair aan mij zijn.”

Tanja vertelt dat ze ook een stap gezet heeft in het motiveren van anderen om te doen waar ze goed in zijn, waardoor ze hen in hun kracht kan zetten. “Ik vraag waar ze blij van worden en energie van krijgen. Door te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent, worden de beste resultaten behaalt.” Voordat Tanja de Executive MBA volgde, voerde ze vooral inhoudelijke gesprekken met de medewerkers en kwam het thema ‘zit ik wel goed op mijn plek?’ veel minder aan bod. “Terugkijkend heb ik er door de MBA een bedieningspaneel van 500 knoppen bij gekregen waaraan ik kan draaien binnen mijn werk, terwijl ik daarvoor vooral aan de technische knoppen draaide.” De toevoeging van de bedrijfskundige ‘knoppen’ en vooral die op individueel en persoonlijk niveau maken een groot verschil in hoe Tanja haar werk nu benadert.

Onmisbare managementskills

Sinds Tanja de opleiding volgde, is ze gevraagd om binnen Antea Group zowel businesslijndirecteur Bouw & Installaties als directeur van Van der Heide te worden. De grote uitdaging voor haar zit ‘m in de grote hoeveelheid werk. “Het is heel veel en niet alles kan tegelijk gedaan worden. De MBA heeft mij geholpen om te prioriteren. Door de ontwikkeling op alle drie de vlakken, kan ik nu betere keuzes maken en heb ik leren delegeren.” Met een glimlach voegt ze hieraan toe: “bovendien vind ik de inhoud ook nog steeds érg interessant, en zo nu en dan kom ik nog wel eens in de verleiding om de inhoud in te duiken!”

Tanja had de stap naar het directeurschap waarschijnlijk niet gezet zonder de MBA. Door haar technische achtergrond was ze gewend om een analyse te maken en vervolgens meteen naar de oplossing te gaan. “Door de academische insteek van de MBA heb ik geleerd om eerst de vraag goed te onderzoeken, voordat ik naar een eventuele analyse en oplossing ga.” Ze is veel bewuster bezig met de vraagstukken die ze dagelijks tegenkomt.

Het dagelijks werk bij Antea staat in geen enkel boekje. Tanja heeft veel gehad aan de theorie om zaken sneller te doorzien en beter te kunnen onderzoeken, maar, zo vertelt ze: “ik heb het meeste geleerd van het persoonlijke deel. Je leert om te gaan met de weerbarstigheid in de praktijk.” Het organiseren van reflectie om haar heen, en het feit dat ze zichzelf beter leert kennen, helpt haar nog elke dag. “Daarnaast heb ik meer een helicopterview ontwikkeld. In het verleden had ik nog wel eens de neiging om er tussen te blijven hangen. Nu kijk ik meer van een afstand en stel ik continu de vraag of we nog wel met de goede dingen bezig zijn.”

Verandering

Als laatste spreekt Tanja over verandering. Een thema dat veel managers voor moeilijke keuzes stelt. “Om verandering te kunnen creëren, is het belangrijk dat je een visie hebt, die je samen met je mensen maakt en deelt.” Het is belangrijk dat mensen weten waarom er veranderd moet worden, en daarna is het van belang om hen ook de verantwoordelijkheid te geven. “Ik heb zelf niet alle wijsheid in pacht,” vertelt ze. “Dus heb ik slimme mensen om mij heen verzameld. Samen bereiken we de beste resultaten.”

Over de Executive MBA

Onze Executive MBA bevat een unieke combinatie van persoonlijke, bedrijfskundige en academische ontwikkeling. Samen dragen ze bij aan toekomstgericht leiderschap. Dat maakt de opleiding uniek. Onze Executive MBA bestaat uit veertien driedaagse seminars verspreid over 24 maanden. De seminars vinden plaats op donderdag, vrijdag en zaterdag. Na een succesvolle afronding behaal je de MSc-graad.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.